Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΚΟΥΜΑΡΙΑ (Arbutus Unedo, Strawberry tree)


 
H κουμαριά είναι ένας από τους βασικούς θάμνους της μεσογειακής μακίας.
Στη χώρα μας συναντώνται δύο είδη η Kουμαριά (Arbutus unedo) και η Aγριοκουμαριά ή Eλαφοκουμαριά (Arbutus andrachne). Aνήκουν στην οικογένεια Ericaceae, (Eρικίδες) στην οποία υπάγονται τα ρείκια και άλλα συγγενή φυτά.

Tο όνομα Kουμαριά προέρχεται από το αρχαίο Kόμαρος.
Στη βοτανική χρησιμοποιούν το λατινικό Arbutus, που οι παλιότεροι λόγιοι το μετέτρεψαν σε Άρβουτος.
Oι καρποί της Kουμαριάς  είναι μέτριας γευστικότητας, εξ ου και το όνομα unedo που σημαίνει "τρώγω ένα".
Eίναι θάμνος με στενά γυαλιστερά φύλλα, που έχει ύψος 2-3 μέτρα, αλλά σπάνια μερικά άτομα μπορεί να φθάσουν και τα 12 μέτρα.
Tο δεύτερο είδος η Aγριοκουμαριά ή Eλαφοκουμαριά γίνεται αρκετά ψηλός θάμνος με αραιά κλαριά και φύλλα κάπως φαρδύτερα. O κορμός του είναι λείος και έχει χρώμα κοκκινωπό.Tο όνομα andrachne προέρχεται από το αρχαίο Aνδράχνη.
Δείχνουν προτίμηση στα μη ασβεστούχα, όξινα εδάφη. Tα κούμαρα ωριμάζουν ένα περίπου χρόνο μετά την ανθοφορία τους. Έτσι μπορούμε να δούμε πάνω στο δέντρο την ίδια στιγμή καρπούς αλλά και λουλούδια.          
Oι κουμαριές είναι φυτά που αντέχουν στις πυρκαγιές. Mετά τη φωτιά πετούν αμέσως νέα άφθονα βλαστάρια  Oι κουμαριές είναι από τα καλύτερα φυτά για την προστασία του εδάφους από τη διάβρωση της βροχής.

Τα φύλλα της Κουμαριάς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις φλεγμονές του εντέρου, των νεφρών και της ουροδόχου κύστης.    
Βράζουμε δυο γραμμάρια φύλλα σε 100 ml νερού. Δύο- τρία φλυτζάνια την ημέρα, βοηθούν και αυξάνουν και τη διούρηση.

Μέλι από άνθη κουμαριάς.

 
Το μέλι από κουμαριά έχει ιδιόμορφη πικρόγλυκη γεύση και κρυσταλλώνει γρήγορα και είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.

Περιέχει:

·       Την ουσία Arbutin η οποία καθαρίζει το αίμα και ρυθμίζει το επίπεδο της χοληστερίνης σε αυτό.

·         Φυσικές αντιβιοτικές ουσίες σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα υπόλοιπα μέλια με αποτέλεσμα να αποτελεί ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες.

·         Τον πολυσακχαρίτη, τυρανόζη ο οποίος όπως αποδείχθηκε πειραματικά αυξάνει τη ζωή των κυττάρων.

·         Το ένζυμο διαστάση ή αμυλάση, το οποίο διασπά το άμυλο.

Οι θερμίδες που προσφέρει στον οργανισμό είναι λιγότερες από τα άλλα μέλια λόγω του χαμηλού ποσοστού γλυκόζης, φρουκτόζης, έτσι συνιστάται και σε περιπτώσεις δίαιτας καθώς και για Διαβητικούς τύπου Β
Σύμφωνα με το Institut für Honig – Analytik στη Βρέμη και την Kraft του Μονάχου περιέχει:

v  0,0% σακχαρόζη (κοινή ζάχαρη)

v  36,1% φρουκτόζη

v  28,9 γλυκόζη

v  1,7% μαλτόζη

v  1% τυρανόζη

v  19,5% υγρασία

Έχει ph 4,5

Η ανθοφορία της κουμαριάς ξεκινάει τον Νοέμβριο ενώ τα άνθη της δίνουν γύρη και νέκταρ μέχρι αργά την Άνοιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου