Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ ( ΔΡΥΣ)


Όνομα : Δρυς χνοώδης (Quercus pubescens)
 

Πως θα την αναγνωρίσουμε: Μικρό σχετικά δένδρο με ύψος που σπάνια ξεπερνά τα 20 μ. σε ύψος και τα 10 μ. σε διάμετρο. Αποτελεί μαζί με την πλατύφυλλη δρυ, το πιο συνηθισμένο είδος των Ελληνικών δασών. Παρουσιάζει έντονη πολυφυλλία.
Τα φύλλα συνήθως φθάνουν σε μήκος τα 5-10 εκ. Οι λοβοί έχουν πολλές διαβαθμίσεις, από στρογγυλεμένοι, μέχρι και οδοντωτοί. Τα άνθη είναι μονογενή και το φυτό μόνοικο. Η γονιμοποίηση γίνεται με τον άνεμο. Τα αρσενικά σχηματίζουν πράσινους κρεμαστούς πυκνούς ιούλους στην άκρη των ετήσιων κλαδιών, καλυμμένους με πυκνό πίλημα. Τα θηλυκά εμφανίζονται μεμονωμένα ή σε ζεύγη, στις μασχάλες των φύλλων. Περιβάλλονται από φλοιό από αλληλοκαλυπτόμενα λέπια, τα οποία αργότερα σχηματίζουν την αρχή του κυπέλλου που περιβάλλει τον καρπό.
Ανθίζει το Μάιο και Ιούνιο. Ο καρπός είναι βαλανίδι χωρίς ποδίσκο και περιέχει ένα μόνο σπέρμα.
Αναπτύσσεται ακόμη και σε φτωχά εδάφη, αβαθή και σχετικά ξηρά. Δεν ανέχεται ακραίες τιμές pH.
Χρησιμότητα: Τα βαλανίδια είναι πολύ καλή τροφή για τα ζώα. Το ξύλο της αποτελεί άριστο καυσόξυλο, για τους παραδασόβιους πληθυσμούς. Καλά άτομα δίνουν ξύλο άριστης ποιότητας για την ξυλουργική και την επιπλοποιία.
Το ξύλο της είναι συμπαγές βαρύ, σκούρο ξανθό, με εμφανείς σχηματισμούς που οφείλονται στην ποικιλία των ετήσιων δακτυλίων. Χρησιμοποιείται σε πολλές χρήσεις και σχεδόν σε όλες τις ξύλινες κατασκευές.

Χαρακτηριστικά μελιού Βελανιδιάς

 Η Βελανιδιά πολύ σκούρο μέλι, σχεδόν μαύρο, υποτιμημένο για πολλά χρόνια έχει βρει σήμερα τη θέση του.
Γοητεύει όλο και περισσότερο τους καταναλωτές που αγαπούν τις έντονες γεύσεις.
Το μέλι της βελανιδιάς αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια σε ιχνοστοιχεία μέλια. 

Από το ημερολόγιο ενός μελισσοκόμου 

Η βελανιδιά ή βαλανιδιά (επιστ. Δρυς, Quercus) είναι γένος φυτών της οικογένειας των Φηγοειδών (Fagaceae) με 531 αυτοφυή είδη του βόρειου ημισφαίριου της γης Είναι το κατ΄ εξοχήν δένδρο των Δρυμών (από ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια βικιπαίδεια ) 
Η δρυς ήταν το ιερό δέντρο των αρχαίων Ελλήνων, αφιερωμένο στο Δία. Στο ιερό της Δωδώνης οι ιερείς συμβουλεύονταν το θρόισμα των φύλλων από ενα τεράστιο δέντρου δρυός για τις μαντείες τους. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία μέσα στα δάση της βελανιδιάς ζούσαν οι Δρυάδες ή Αμαδρυάδες Νύμφες, που προστάτευαν τα ιερά δέντρα.
Ας έρθουμε τώρα στα δικά μας τα μελισσοκομικά, η βελανιδιά ήρθε να τονώσει λίγο το ηθικό των μελισσοκόμων της περιοχής δεδομένου ότι φέτος οι άκαιρες βροχές είχαν σαν αποτέλεσμα να μην πάρουμε ούτε ένα γραμμάριο μέλι. Χάσαμε την ακακία το παλιούρι και τον έλατο. Μετά βίας προσπαθούσαμε να κρατήσουμε τα μελίσσια σε πληθυσμό.
Πριν από ημέρες 20 περίπου άρχισαν τα πρώτα σημάδια «δοσίματος» της βελανιδιάς και τα μελίσσια άρχισαν να δουλεύουν. Δεν έχω μεγάλη εμπειρία στο μέλι της, δεν είχα «ξανασυλλέξει» αυτούσιο μέλι βελανιδιάς. Άρχισα λοιπόν να διαβάζω στο διαδίκτυο σχετικά άρθρα και να «παρακολουθώ» την πρόοδο των μελισσιών και την συλλογή μελιού.
 Παρότι αρχικά φαινόταν ότι οι συλλέκτριες μέλισσες πήγαιναν εξίσου και στο φύλλο και στον καρπό το βελανίδι δηλαδή, στην συνέχεια φάνηκε να «ασχολούνται» μόνο με το βελανίδι.  
Παρατήρησα η θερμοκρασία ήταν υψηλή πάνω από 30o C και το βελανίδι έσταζε στην κυριολεξία, τα μελισσάκια δεν έχασαν την ευκαιρία και όρμησαν .
Στο χώρο του μελισσοκομείου ήταν έντονη και φυσικά ευχάριστη η αναδυόμενη μυρωδιά του μελιού της βελανιδιάς. Τα μελίσσια δουλεύουν σε έντονους ρυθμούς τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες μέχρι να σκοτεινιάσει.
Ο τρύγος δεν άργησε να έρθει, από μελίσσια των 20 πλαισίων μέχρι στιγμής πήρα 3 με 4 πλαίσια μέλι. Το μέλι είναι αρκετά σκουρόχρωμο καθαρό βελανίδι!! η γεύση ιδιαίτερα ξεχωριστή και ευχάριστη και από άρωμα το κάτι άλλο .
Την ώρα της συσκευασίας που έγινε φέτος επάνω στο χωρίο (Καροπλέσι) έτυχε να «παρελάσουν» πολλοί φίλοι και συγγενείς, Δοκίμασαν «υποχρεωτικά» το μέλι που τους προσφέρθηκε αντί για γλυκό κουταλιού και διαπίστωσα ότι τους κέρδισε όλους μικρούς και μεγάλους. Έτσι δόθηκαν οι πρώτες παραγγελίες για να μην ξεχνιόμαστε!!!
Δεν ξέρω εάν του χρόνου καταφέρω να βρίσκομαι σε αυτόν τον πανέμορφο τόπο και να ασχολούμαι με την αγαπημένη μου μελισσοκομία, βλέπετε η μετανάστευση δεν χτυπάει μόνο τους νέους.

 Τι πρέπει να γνωρίζει συνοπικά ο μελισσοκόμος για την Βελανιδιά

            Μελισσοκομικό ενδιαφέρον : 2   ( 0=ΚΑΘΟΛΟΥ, 1=ΕΛΑΧΙΣΤΟ, 2=ΚΑΛΟ, 3=ΑΡΚΕΤΟ)
            Ανθοφορία : 15/3-15/5
            Χρ. Γύρης : Κίτρινο ανοιχτό
            Γύρη : 0
            Νέκταρ : 0
            Προπόλη : όχι
            Μελίτωμα : ναι

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου