Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Βάτος.



Τι είναι αυτά ρε συ Νίκο, Βάτος;  Τι είναι αυτό σκέφθηκα; Έχει κανένα ενδιαφέρον;
 Μου θύμισε τον τρελό του χωριού που κάποιος τον είχε πετάξει μέσα στα βάτα και τριγυρνούσε και το διαλαλούσε παντού.
 Μού θύμισε επίσης και το περιστατικό με τον Μωυσή και την καιόμενη βάτο η οποία δεν καίγονταν σύμφωνα με τη Βίβλο: (Έξοδος 3:2, 3) . . .Καθώς κοίταζε, πρόσεξε ότι η βάτος φλεγόταν από τη φωτιά, και όμως η βάτος δεν κατακαιγόταν. 3 Και ο Μωυσής είπε: «Ας στραφώ λίγο προς τα εκεί, για να περιεργαστώ αυτό το μεγάλο φαινόμενο, το γιατί δεν καίγεται η βάτος». . .

Όμως εμάς άλλο μας ενδιαφέρει απ΄ότι κατάλαβα γι¨αυτό δώστε προσοχή στα κάτωθι:

Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Rubus Fruticosus (Ρούβος ο θαμνώδης). Το συναντούμε με τα ονόματα βάτος, άγριος βάτος, χαμαίβατος, μοραντζίδα, βατσινιά στην Ήπειρο και τα Κύθηρα, Βαβάτσινα στην Κύπρο.
Ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών.
Είναι ο γνωστός μας βάτος με τα ξέκλωνα κλωνάρια του που είναι γεμάτα αγκάθια και τα φύλλα του είναι τραχιά και πριονωτά. Το στέλεχος του φυτού είναι κυρτό γωνιώδες. Όπου ο κορμός του φυτού πιάσει χώμα, βγάζει ρίζες και γεννιέται ένα νέο φυτό. Η ρίζα του διακλαδίζεται. Ο καρπός του είναι τα άγρια βατόμουρα που είναι πολύ μικρά και γλυκά.
Τα άνθη του είναι μικρά ,λιλά, ροζ ή λευκά. Ανθίζει τον Ιούνιο και Ιούλιο και τον συναντούμε σε φράκτες, δάση και ρυάκια..

Συστατικά-χαρακτήρας:
Τα φύλλα και ιδιαίτερα οι βλαστοί έχουν γεύση στυφή. Το έγχυμά τους μαυρίζει με τον θειικό σίδηρο. Οι καρποί έχουν γεύση γλυκιά , υπόξινη και μπορούν να φαγωθούν ευχάριστα αντί για τα μούρα. Από αυτούς παράγεται κρασί και ξύδι και με απόσταξη καλή ρακή.
Οι ρίζες και τα φύλλα του βοτάνου περιέχουν στυπτικά, φραγκαρίνη (τονωτικό της μήτρας), τανίνες και πολυπεπτίδια. Οι καρποί περιέχουν βιταμίνες Α, Β, C, Ε, ανόργανες ουσίες , κιτρικό και μηλικό οξύ, ιμβερτοσάκχαρο μέταλλα, πτητικό έλαιο.

Ιστορικά στοιχεία:
Η παρουσία απολιθωμάτων αποδεικνύουν ότι τα βατόμουρα ήταν μέρος της καθημερινής διατροφής των αρχαίων. Ο Αισχύλος (525-456 π.Χ.) αρχαίος Έλληνας συγγραφέας των αθάνατων τραγωδιών και ο Ιπποκράτης (460-375 π. Χ.) πατέρας της ιατρικής αναφέρουν το βατόμουρο.
Ο Διοσκουρίδης συνιστά το αφέψημα των κορυφών του φυτού κατά των κοιλιακών νοσημάτων, κατά των άφθων, για την στερέωση των ούλων (με το μάσημα των φύλλων), και κατά των κονδυλωμάτων και των αιμορροΐδων σε καταπλάσματα. Ακόμα συνιστά το φυτό στους στομαχικούς και τους καρδιακούς. Πρότεινε ακόμη το χυμό των φύλλων αφού πυκνωθεί μετά την έκθεση στον ήλιο για όλα τα προαναφερόμενα νοσήματα, ενώ το χυλό του καρπού τον πρότεινε στα στομαχικά και κοιλιακά νοσήματα.
Ήταν παραδοσιακό δημοφιλές σπιτικό γιατρικό. Χρησιμοποιούσαν το ξύδι που έβγαζαν από τους καρπούς για τον ερεθισμένο λαιμό και τον βήχα. Το έγχυμα των φύλλων το χρησιμοποιούσαν για την διάρροια και ως κατάπλασμα για τις αιμορροΐδες. Το σιρόπι από τα σμέουρα (καρπούς) το έπαιρναν για να προλαμβάνει την συσσώρευση τρυγίας στους αυχένες των δοντιών. Στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιούσαν το αφέψημα ακόμη κατά της δυσεντερίας, αιματουρίας, λευκωματουρίας, κλπ. Την ρίζα του φυτού την χρησιμοποιούσαν σαν στυπτική, αντιαρθριτική, διουρητική και υποτασική.

Άνθιση – συλλογή – χρησιμοποιούμενα μέρη:
Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα νεαρά βλαστάρια, οι καρποί και οι ρίζες. Τα βλαστάρια και τα φύλλα συλλέγονται την άνοιξη και οι καρποί όταν ωριμάσουν (Σεπτέμβριο και Οκτώβριο).

Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις :
Το βότανο δρα ως στυπτικό, τονωτικό, δυναμωτικό, αντιπυρετικό, ελαφρώς διουρητικό, εφιδρωτικό και αποτοξινωτικό. Οι καρποί του βατόμουρου βελτιώνουν την πέψη, ανοίγουν την όρεξη και αυξάνουν την περισταλτικότητα των εντέρων. Χρησιμοποιούνται για ασθένειες του στομάχου και του συκωτιού, φλεγμονές της χολής, γαστρίτιδα, γαστρορραγίες και σκουλήκια των εντέρων. Οι καρποί χρησιμοποιούνται φρέσκοι και υπό μορφή αφεψήματος. Ο χυμός των φρέσκων βατόμουρων και το έγχυμα του φυτού πίνεται για να σβήσει την δίψα στις εμπύρετες καταστάσεις., πνευμονία και δύσπνοια. Οι ώριμοι καρποί έχουν καθαρτική δράση ενώ οι πράσινοι (άγουροι) καρποί έχουν αντιδιαρροϊκή δράση. Το αφέψημα των φύλλων του λαμβάνεται στα κρυολογήματα, βήχα, ασθένειες των άνω αναπνευστικών οδών, ως διουρητικό στην κατακράτηση ούρων, ασθένειες των νεφρών και της ουρήθρας. Το έγχυμα που προετοιμάζεται με φύλλα, άνθη ή κορυφές του βατόμουρου, χρησιμοποιείται υπό μορφή γαργάρων και για πλυσίματα ενάντια στον ερεθισμό και τις φλεγμονές του λαιμού, φάρυγγα, ούλων και στοματικής κοιλότητας. Η ρίζα του βατόμουρου μαζί με την ρίζα του πεντάνευρου (πλαντάγκο) χρησιμοποιούνται σαν βοηθητικά κατά του διαβήτη.
Οι καρποί του βατόμουρου χρησιμοποιούνται σε λικέρ, σιρόπια, μαρμελάδα, κρασί και για να δίνουν άρωμα στο ξύδι. Το αιθέριο έλαιο των καρπών το προσθέτουν σε σαμπουάν και καλλυντικά μπάνιου.    
 http://www.herb.gr/index.php/news/Rubus/
Κάποιοι λένε: http://johnybee.blogspot.gr/2008/07/blog-post.html
Τα άνθη του Βάτου, Ιούλιο-Αύγουστο δίνουν μέλι χαμηλής ποιότητας σε ασήμαντες ποσότητες, χρήσιμο ωστόσο για τη συντήρηση των μελισσών στην πιο ξερή εποχή του χρόνου.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgWKRJ7TH5kZd8_M0LEKTYRnw8oAlric2uMk8YxHWNW2lRefAgQRFuEWMLRzCliiXJuXeJFBukIWLkX7YIQNgfP0Xv4NOHJcbl9F4Z6EbAQAdlsUm7CSv7i_8GsC1KtWGQue-Usw77YSL4/s320/%CE%92%CE%91%CE%A4%CE%9F%CE%A3+2.jpg


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4oFimJBjdaOsL1iUn45X0xfSUwYfYGlS5pTlUv7zICkEzmSgkwPBQwI5xSHxP7WhRl27P1nSlo3TfyuQxFk7-qGgcaXvCYPV_qxrmjFRDIJsNxdaVn9HcNAV3ipD0J6GkapLyDnM-LFo/s320/%CE%92%CE%91%CE%A4%CE%9F%CE%A3+3.jpg
Κάποιοι άλλοι λένε:
Η ανθοφορία του ξεκινά από τα μέσα Μαΐου και κρατάει όλο καλοκαίρι. Τα λουλούδια του έχουν λευκό προς το ροζ χρώμα. Είναι γυρεογόνο και νεκταρογόνο φυτό. Μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι ένα από τα πολύ καλά μελισσοκομικά φυτά.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjkZiK3pdOdZzDuHew6FCx-gbU6z31DZrvlcPuS7AeL0JdI3KCQoOYm0IDEoDyLVRe9fb0Y8qk4QPzEx5HSWvSbYMeXTV3sq4ZNZSwrPYAiLN_BIW_rJVF_gz0GSWbaN4YUjc82Z-WIqzg/s320/%CE%B2%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82+4.jpg

Διαβάστε και μερικά σχόλια σχετικά:
http://img339.imageshack.us/img339/7577/beekprjp0.gif
PanKok είπε...
Αν κάτι κρατάει την ανάπτυξη στην περιοχή μου, είναι ακριβώς αυτό το φυτό! (με τη γύρη του κυρίως γιατί από σιροπάκι τ' αγαντάρω κι εγώ).
Μακάρι να κρατήσει, και μαζί με λίγο ευκάλυπτο, να περάσουν το καλοκαιράκι...
http://www.terra.cl/images/Sep2003/F295174_shrek440_1.jpg
Νίκος είπε...
Δεν είναι και κανα σπουδαίο φυτό.
Είναι από τα φυτά που δουλεύουν κάθε 10 χρόνια.
Θέλει πολλά νερά να δώσι.
Τότε όμως δίνουν και άλλα.
Καλαμίδi, αγκάθι, σπαράγκι.
Στο Πήλιο που έχει πολλά κάνουν την καλύτερη μαρμελάδα.
Πολύ αρωματική.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEifj_nvPC1MQUcrP97lH1F8RSZl_Nqnzk1bznyqUXJJVQw_dgIlPvMoPkYZHOfysADX4D3LvE8ZyJyoYlHBaZYq3GZURTIB0HQcQgvEYYJgdBtmUyFbUffhekggjkAH_BBfsEH6Mq-8P_A/s220/%CE%A0%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%AC%CF%82+122.jpg
giannis kazanis είπε...
Στην περιοχή μας είναι ένα από τα πολύ καλά μελισσοκομικά φυτά. Δουλεύει πάντα γιατί το συναντούμε συνήθως κοντα σε πηγές ποτάμια και γενικώς σε μέρη όπου υπάρχει νερό. Υπάρχει βέβαια και σε ξηρικά μερη χωρίς να έχει ιδιαίτερα αποτελέσματα.

ΣΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ   ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ - ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ



ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ Ι, ΙΙ

ΣΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ Γ΄ ΚΑΙ      ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2   (Η μελισσοκομικά χλωρίδα της Ελλάδας  (κυριότερα φυτά) Περιλαμβάνετε και ο ταπεινός Βάτος:
Αγιόκλημα
Ακακία
Αμπέλι
Αμυγδαλιά
Ανεμώνη

Ασφόδελος

Βρούβα
Βαμβάκι
Βάτος
Βελανιδιά
Βίκος
Βρασσίκη
Δάφνη
Δενδρολίβανο
Δενδρομολόχα
Έλατο
Ερείκι
Εσπεριδοειδή
Ευκάλυπτος
Ηλίανθος
Θρούμπι
Θυμάρι
Ιτιά
Καστανιά
Κουμαριά
Κρόκος
Λεβάντα
Λαδανιά - κουνούκλα
Λυγαριά
Μάραθος
Ματζουράνα
Μελίλωτος ο φαρμακοποιός
Μέντα
Περικοκλάδα
Πυρηνόκαρπος
Ρίγανη
Σάλβια
Σπαράγγι
Σφένδαμος
Τριφύλλι
Τσάι του βουνού
Φακελωτή
Φλαμουριά
Τίλια
Χαμόμηλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου